Сайт продається -> dmytrosalesite@gmail.com

Як підібрати турбіну до двигуна

Як підібрати турбіну до двигуна

Як підібрати турбіну на автомобіль? – це питання турбує далеко не кожного автовласника. Але тому, кому він, як кажуть, «заліз у печінку», він не дасть спокою, поки омріяна турбіна не займе своє місце в підкапотному просторі.

Щоб правильно відповісти на питання як підібрати турбіну до двигуна, потрібно чітко і виразно собі уявляти, що ж собою являє ця сама турбіна, як її наявність, або відсутність, впливає на двигун, і що, власне в надрах, цієї турбіни відбувається.

Розберемося в цих питаннях щодо порядку їх виникнення.

Отже, турбіна, або турбокомпресор автомобіля, є невеликим агрегатом, що є частиною навісного обладнання двигуна. Цей турбокомпресор з'єднаний з двигуном безпосередньо на ділянці між вхідним колектором, по якому в двигун потрапляє атмосферне повітря, і циліндрами двигуна.

Вся робота турбіни спрямована на те, щоб створити великий тиск і подати в циліндри більший об'єм повітря. Зрозуміло, паливна система, залежно від типу палива, на якому їздить автомобіль, подає до циліндрів пропорційно більшу кількість палива. Внаслідок цього авто, на тому самому двигуні, отримує значно більшу потужність.

Як працює турбіна? Тобто що відбувається в ній самій і за рахунок чого автомобіль отримує ту найбільшу потужність? Все, виявляється, дуже просто. Вся система турбіни, принципово, зводиться до того, що на її крильчатку подаються вихлопні гази з вихлопного колектора, які повідомляють крутний момент її лопатям. Відповідно, лопаті і створюють той самий тиск повітря.

Зрозуміло, якщо крильчатка турбіни приводиться в дію вихлопними газами, які вириваються фактично безпосередньо з циліндрів, температура самої турбіни дуже висока. До того ж, на її динамічні частини впливають ще й сили, народжені у русі її механізмів за дуже високої швидкості обертання. Отже, для обслуговування настільки гарячого та спритного агрегату, потрібне і відповідне моторне масло. Однак це тема зовсім іншого огляду — не відволікатимемося на неї.

Як підібрати турбіну на авто

Як видно, все не так вже й складно. А якщо так просто, то чого ж чекати? – залишається тільки вибрати собі турбіну до душі та по кишені.

Але насправді все не так просто. Тиск повітря, а значить і потужність, що повідомляється турбіною, не може збільшуватися до якихось невизначених або неконтрольованих меж. Ці показники повинні відповідати ряду характеристик самого автомобіля – його вазі, трансмісії, двигуну, вихлопній системі та, нарешті, паливній апаратурі. Все має бути узгоджено одне з одним та збалансовано.

Якщо всі ці моменти враховані і Ви впевнені, що установка турбіни буде правильним рішенням, залишається вирішити тільки одне: як підібрати турбіну на двигун. Тепер слід визначити, для якого типу їзди використовуватиметься турбований автомобіль – для повсякденного використання чи спортивних змагань.

Як підібрати турбіну до двигуна

Найпоширенішим і найчастіше практикованим варіантом маніпуляцій з турбінами є заміна турбіни. Найчастіше, цей процес зводиться до монтажу високопоточного турбокомпресора і, в деяких випадках, із заміною крильчатки турбіни на велику. Така модернізація дозволяє, певною мірою, полегшити навантаження на турбіну. Адже при цьому знижується тиск на механізм від впливу на велику крильчатку вихлопних газів. А це, відповідно, дозволить знизити швидкість обертання та внутрішній тиск при початковому розкручуванні турбіни. Також, досить часто, корпус турбіни замінюється на корпус більшого розміру, що дозволяє збільшити об'єм повітря, що проходить через турбіну.

Зрозуміло, при такому серйозному впливі на автомобіль, як внесення змін до конструкції турбокомпресора, слід враховувати, що конструкторське бюро виробника Вашого автомобіля підбирало турбіну для цієї моделі, виходячи з певних технічних умов. І, перш ніж вносити такі зміни до такого важливого агрегату автомобіля, слід зважити відповідність майбутніх змін з можливостями та запасом агрегатної міцності інших вузлів та механізмів автомобіля.